Nederlands rolstoelcurlingteam naar Luxemburg om roelstoelcurling te promoten

De Nederlandse rolstoelcurlers promootten deze Paralympische wintersport in Luxemburg.

En deel van het Nederlands rolstoelcurling team reisde het laatste weekend van februari af naar Luxemburg. Ze waren door het Luxemburgse Paralympisch Comité en de Luxemburgse Curling Bond uitgenodigd om de sport rolstoelcurling in Luxemburg te promoten.

De delegatie van het Nederlandse team bestond uit Nicole Costeris, Cees Ootjers, Frans Boonstra en Monique ter Beeke met als coach Sippie van Ens en als instructeur Johannes Koornstra. Ze zijn het enige rolstoelcurling team in de Benelux. En allemaal zijn ze verbonden aan Curling Club Friesland (CCF), ook al wonen ze van Goutum tot aan Almere.

Het Nederlands rolstoelcurling team heeft in diverse landen al gespeeld, zoals in België, Duitsland, Zweden en Finland. Ze trainen iedere week in Thialf in Heerenveen en in de Elfstedenhal in Leeuwarden samen met de andere (valide) leden van de club.

Op zaterdag gaven de rolstoelcurlers een clinic op de ijsbaan in Kockelscheuer voor zo’n 25 deelnemers. Onder de deelnemers waren Luxemburgers met een beperking, leden van het Luxembourg Paralympic Committee, de Luxemburgse Curling Bond en het Curling team van Luxemburg. Tijdens de clinic kregen de deelnemers les in het rolstoelrijden op het ijs en uitleg over de verschillen tussen valide curling en rolstoelcurling. De deelnemers oefenden het curlen met een delivery stick, om zo zittend de 20 kilo zware curlingsteen over de baan van 40 meter te schuiven. Voor degene met minder kracht was er een curlingsteen van 10 kilo. Dit is natuurlijk een gecontroleerd en precies werk om de curlingsteen in het huis te krijgen om te scoren.

Op zondag werden er teams gevormd uit alle deelnemers. Elk team speelde onder aanvoering van een Nederlandse rolstoelcurler als skip.aanvoerder (skip). Zo konden de deelnemers het echte curlinggevoel ervaren. Dit was een groot succes!

De dag werd afgesloten met de prijsuitreiking. De gouden medailles gingen naar het team van skip Frans Boonstra. De Nederlandse rolstoelcurlers en hun coach en trainer kijken moe en voldaan terug op een zeer geslaagd weekend!

Wilt u meer weten over rolstoelcurling, het Nederlands rolstoelcurlingteam of een keer de uitdaging aangaan?
U vindt hier de locaties van curling clubs in Nederland.

Voor de vervoerskosten werd een bijdrage ontvangen van het Development Assistance Programme van de World Curling Federation.

Gerelateerd nieuws

Breedtesport

Start curlingseizoen bij curlingclubs

Seizoen 2023-2024 is net gestart of start binnenkort bij de Nederlandse curling clubs Het is half september en we kunnen (bijna) weer curlen bij onze

Breedtesport

Druk begin van curlingseizoen

Seizoen 2023-2024 is volop gestart met verschillende toernooien en een curlingkamp Buiten wisselen regen en zon elkaar af. In sommige regio’s zijn de scholen weer

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch