Vera Kalocsai – van Dorp wil bijdragen aan verduurzamen van curling

Curler Vera Kalocsai - van Dorp in actie. Ze glijdt over het ijs om een curlingsteen te spelen.

Share This Post

Vera Kalocsai – van Dorp benoemd in duurzaamheidswerkgroep Wereld Curling Federatie

In februari 2023 heeft het bestuur van de WCF een duurzaamheidswerkgroep ingesteld vanuit de bredere doelstelling de wereld te verbeteren met sport. De WCF wil, samen met de aangesloten curlingbonden, haar steentje bijdragen door de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te steunen.
Vera Kalocsai – van Dorp is lid van de werkgroep. We vroegen haar om iets te vertellen over haar achtergrond en wat ze hoopt te bereiken op het gebied van duurzaamheid in curling.

“Ik werk zelfs als duurzaamheid data-analist en mijn focus ligt op het helpen bij het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken. Data zijn vaak de verbindende factor tussen financiële en milieubewuste keuzes, daarom vind ik het ontzettend leuk om algoritmes te schrijven om hier inzicht in te geven. Aan het begin van mijn carrière heb ik 2 jaar bij de TU Delft gewerkt, waar ik ook omringd werd door geweldige duurzaamheidsprojecten, ideeën, startups enzovoort.

Mijn belangrijkste motivatie om te solliciteren was dat ik een vrij goede kijk heb in de curling wereld van verschillende landen en weet hoe bepaalde evenementen zijn georganiseerd, niet altijd de meest duurzame manier.
Om maar een voorbeeld te noemen, topteams creëren nieuwe shirts, jerseys voor elk nieuw kampioenschap. Een shirtje draagt naar schatting 6,75 kg CO2 bij tijdens de gehele productlevenscyclus. Ik zie het ook uit eerste hand, dat deze shirts na de evenementen niet meer gedragen zullen worden. Dat is heel jammer en met een beetje bewust zijn, zouden we een duurzamere curling wereld kunnen creëren.

Wat ik hoop te bereiken is dat we in contact komen met alle stakeholders van de curling wereld zodat iedereen op de hoogte is van het initiatief en wat bewuster wordt van de keuzes die ze gaan maken (vluchten boeken alleen voor de miles, transport kiezen bij evenementen, etc.) Uiteraard hopen we richtlijnen te geven en evenementen in goede banen te leiden.

Wat mijn expertise betreft, zou mijn ideale situatie natuurlijk zijn als we de CO2-uitstoot per evenement kunnen meten en monitoren, inclusief input van atleten, teams, organisatie team en officials. Daarna kunnen we praten over stappen om het CO2 uitstoot te verminderen. Ook alle belanghebbenden een inzicht geven in hoeveel CO2-uitstoot we per evenement hebben, kan ook best schokkend zijn en misschien is het leuk om daar een campagne mee te starten.

De duurzaamheidscommissie bestaat uit vele expertises van over de hele wereld, zodat we daadwerkelijk kunnen beginnen met het creëren van impact. Ik vind het een heel goed begin dat deze commissie al is aangetrokken en dat we hier meer aandacht aan kunnen besteden.”

Zakelijke portretfoto van Vera Kalocsai - van Dorp, met een donker jasje en lichte top.

De duurzaamheidswerkgroep van de Wereld Curling Federatie bestaat uit:
WCF bestuursleden Kim Forge (Australië) en Ogawa Toyo (Japan), WCF medewerkers Mariann Bardocz-Bencsik (Hongarije) en Gill Amatt (Schotland) en de leden Bruce Crawford (Schotland), Katherine Henderson (Canada), Vera Kalocsai – van Dorp (Nederland), Heather Mair (Canada) en Meng Wu (China).

Meer informatie op de website van de Wereld Curling Federatie

More To Explore

Uncategorized

Clubloterij, maak kans op mooie prijzen!

De Nederlandse Curling Bond neemt deel aan de Clubloterij, een nieuw initiatief van NOC*NSF omde Nederlandse breedtesport een financiële boost te geven. Wij grijpen deze

Kom jij ook curlen?

Ontdek curling!