Selectie sporters voor uitzending naar het WK Mixed Doubles

Share This Post

Na het behalen van een quotumplaats in december 2022 voor deelname aan het Wereld Kampioenschap Mixed Doubles 2023, heeft er een selectie plaatsgevonden welke sporters door de bondscoach en de technisch directeur het meest kansrijk worden geacht om samen het WK team te vormen. Dit met als doel curling in Nederland zo goed mogelijk te dienen binnen de lopende Olympische periode. Daarbij zijn nadrukkelijk de volgende zaken uit de leerlijn en ontwikkelingsfasen voor topsporters meegewogen:

  • de fysieke, tactische en mentale vaardigheden om een topprestatie te kunnen leveren op mondiaal niveau;
  • constantheid (hoe stabiel zijn de scores tijdens wedstrijden en trainingen);
  • coachbaarheid en ontwikkelingsvermogen (neemt de sporter adviezen van de technische staf over en verbetert zich in fysieke, tactische en mentale zin);
  • prestatie gedrag (in hoeverre is de sporter mentaal fit en in staat te werken aan individuele mentale verbeterpunten en noodzakelijke aanpassingen ten behoeve van de collectieve prestatie);
  • effectieve communicatie binnen het team (in hoeverre ondersteunt en coacht -of laat zich coachen- een sporter de teamgenoot in woord en daad op een positieve en stimulerende wijze);
  • inzet en commitment (bij hoeveel teamtrainingen is de sporter aanwezig en zet hij/zij zich in ten behoeve van het beste teamresultaat).

 

Bij de heren is gekozen voor Wouter Gösgens, die zowel tijdens bij de WK kwalificatiewedstrijd in december alsmede tijdens de Mixed Doubles European Invitational in Zwitserland (februari) en de WCT Tallinn Masters Mixed Doubles (afgelopen week), zeer sterk spel heeft laten zien.

Alexander Magan is aangewezen als reservespeler.

Bij de dames is uit twee goede speelsters gekozen voor Vanessa Tonoli, die samen met Wouter heeft gespeeld in Zwitserland en Tallinn.
Er zijn slechts geringe verschillen in het niveau tussen haar en de andere kandidate Lisenka Bomas (teammate met Wouter bij het WK kwalificatietoernooi in december), maar na zorgvuldige weging van alle selectiecriteria is de keus op Vanessa is gevallen.
Lisenka is als reserve aangewezen.

Gezien het goede spel van Alexander, de uitzending van Vanessa en de leeftijd en ontwikkelingscurve van Lisenka, voorziet bondscoach Shari Leibbrandt dat er de komende jaren een belangrijke stap gemaakt kan worden in het mixed doubles niveau in Nederland.

Het WK Mixed Doubles 2023 vindt plaats van 22 tot en met 29 april in Gangneung, Korea.

More To Explore

Uncategorized

Clubloterij, maak kans op mooie prijzen!

De Nederlandse Curling Bond neemt deel aan de Clubloterij, een nieuw initiatief van NOC*NSF omde Nederlandse breedtesport een financiële boost te geven. Wij grijpen deze

Kom jij ook curlen?

Ontdek curling!